Handige links en tips

Handige links

BiM staat voor ‘Beleven in Muziek’. De BiM-werkwijze is een lichaamsgerichte methode met instrumentale muziek waarbij de muziekbeleving bijdraagt aan de ontwikkeling, de groei en het welbevinden van kinderen en volwassenen met en zonder beperkingen. In de BiM werkwijze verstaan we onder muziekbeleving het gelijktijdig laten horen en voelen van een bepaald ritme, melodielijn of een muziekeigenschap (bijvoorbeeld vlug-langzaam) op het lichaam van de deelnemer.

De stichting ITON (Instituut voor toegepaste Neurowetenschappen) biedt toegankelijke scholing(cursussen) op het gebied van diagnostiek en therapie ten behoeve van neurorevalidatie, chronische pijn en het leren van motorische vaardigheden. Dit is interessant voor fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, psychologen, verpleging en verzorging, artsen, maatschappelijk werkers en andere disciplines (zoals muziekwerkers).

Artiance Centrum voor de Kunsten Alkmaar, opleiding Muziekagogie

Muziekagogen kunnen belangstellend lid worden van de Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie (NVvMT.nl). Dit geeft korting op studiedagen, toegang tot het Tijdschrift voor Vaktherapie en maandelijkse nieuwsbrieven. De NVvMT stimuleert muziekagogen om een vervolgopleiding tot muziektherapeut te volgen indien men in de functie van muziektherapeut wil werken.

Een  CRDL (Cradle) vertaalt aanraking in geluid en maakt hierdoor nieuw contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie – zoals mensen met dementie, autisme, verstandelijke beperking én hun omgeving.

Daarmee is de CRDL voor alle betrokkenen rondom de cliënt, een prachtig hulpmiddel voor contact en communicatie en biedt het bijzondere, waardevolle en gedeelde momenten.

Het doel van de CRDL is:
  • Mensen met elkaar verbinden.
  • Zorgen voor levensgenot.
  • Verbeteren van kwaliteit van leven van mensen waarbij communicatie niet (meer)mogelijk is.
  • Bevestigt de zorgverlener / therapeut in een positieve zorgbeleving
Foto: Sander Nieuwenhuys

Stiggelbout Slagwerk uit Groningen heeft een groot en uitgebreid assortiment aan instrumenten afkomstig uit verschillende werelddelen. Denk hierbij onder andere aan divers slagwerk en percussie, maar ook aan gongs, mondharpen, boomwhackers, xylofoons, balafoons, orff-instrumenten, tamboerijnen, shakers, enkele snaarinstrumenten, zelfmaak-instrumenten en nog veel meer.

Naast de instrumenten die zij inkopen via hun netwerk van leveranciers, maakt en ontwerpt Stiggelbout Slagwerk zelf ook instrumenten.

Heb je een bijzondere wens, zoals bijvoorbeeld een aangepaste standaard of een bijzondere trommel, dan kan Stiggelbout Slagwerk in overleg een ontwerp maken. 

Op deze manier is er maatwerk mogelijk voor muzikanten met een beperking. Op de reuzenxylofoon en de tafeltrommel, speciaal ontwikkeld voor mensen met een beperking, kun je samen muziek maken.

De Wonderfoon is een ouderwetse telefoon met draaischijf, die dusdanig is omgebouwd dat bij het draaien van een nummer, een liedje wordt afgespeeld. De muziek komt vervolgens uit de hoorn. Er is maatwerk mogelijk voor iedere cliënt, de liedjes op de telefoon behoren tot het favoriete repertoire.

 De Wonderfoon is zeer geschikt voor mensen met dementie en kan een geluksmoment in de dag opleveren! De liedjes van weleer geven herkenning en blijdschap, nodigen uit tot meezingen of bieden afleiding en troost.

Op www.wonderfoon.eu kunt u een Wonderfoon bestellen, maar ook de bouwinstructie en tips raadplegen om zelf een telefoon om te bouwen en te recyclen tot Wonderfoon.

Boekentips

Muziek en brein

Over de kracht van muziek

Ben van Cranenburgh

ISBN: 9-789080-427556

eigen-wijs

Liedbundel voor het basisonderwijs (SMV)

Frans Haverkort-Rinze van der Lei- Lieuwe Noordam

ISBN: 9789080497115

kleuter.. wijs

Liedbundel voor kinderen van 3-7 jaar (SMV)

Frans Haverkort-Rinze van der Lei- Lieuwe Noordam

ISBN: 9789080497122

Come, follow me! 

Canons en quodlibets (SMV)

Jan Kruimink

ISBN: 90-804971-2-6

Zure bommen & bonbons 

(het eerste handboek voor theater maken met mensen met een beperking)

Anke Purmer en Cara Stolp

ISBN: 9-789082-935103

Doctor Beat

Muziek & beweging (met cd)

Martien van Oostrom

ISBN: 9-789076-591001

Vastgelopen

Anders kijken naar mensen met een verstandelijke beperking en probleemgedrag

Jacques Heijkoop

ISBN: 9789024413577

Ons creatieve brein

Hoe mens en wereld elkaar maken

Dick Swaab

ISBN: 9789045038896

Musicofilia

Verhalen over muziek en het brein

Oliver Sacks

ISBN: 9789029085038

Singing in the brain

Over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen

Erik Scherder

ISBN: 9789025307035

Mocht je een link of tip willen toevoegen, stuur dan een berichtje via het contactformulier

Reacties zijn gesloten.